nyelvválasztó

Kapcsolat

phone (+36 52) 508-444
mail mtkdekan@agr.unideb.hu
home 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

Dékáni köszöntő

Tisztelt Látogató!

Köszöntöm a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar honlapján.

Dékáni köszöntőKarunk jogelődjén 1868-ban kezdődött meg a felsőfokú mezőgazdasági képzés, magyar nyelven először az országban. Vonzáskörzete kiterjedt az egész történelmi Magyarországra. Számos oktatója nemzetközi hírnévre tett szert, akik saját kutatásaik mellett merítettek a jó nemzetközi gyakorlatból is. Mindezeket elmondhatjuk korunk oktatóiról is. Hazai kutatási források mellett európai forrásokra is sikeresen pályáznak.

Képzéseink felölelik a teljes képzési vertikumot a felsőoktatási szakképzésen, alapképzésen, mesterképzésen, doktorképzésen át a szakirányú továbbképzésig. Tanulunk egész életünkben, s a tudás folyamatosan megújulást igényel. Valljuk, hogy ismernünk kell a múltat, s a jövőt pedig innovatívan kell megközelítenünk, minden helyzetre tudnunk kell a megoldásokat.

Karunk nagy hangsúlyt fektet a hazai gyakorlati és külföldi oktatási, kutatási kapcsolataira. Tudnunk kell, hogy milyen felkészültségű szakembereket vár a gyakorlat, s külföldi versenytársak mit oktatnak, mert a magyar agrárszakember nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi szakemberekkel is versenyez.

A mezőgazdaság egy olyan összefüggésrendszer a maga biológiai és műszaki alrendszereivel, amit gazdaságilag hatékonyan kell működtetnünk. Ennek a rendszernek az ismerete a számtalan változójával, s azok kölcsönhatásaival olyan lehetőséget biztosít hallgatóinknak, amit a gazdasági élet széles területén alkalmazhat.

A helytálláshoz nemcsak szakmai, hanem személyes kompetenciák is szükségesek, melyeket Karunkon folyamatosan fejlesztünk.

 

Prof. Dr. habil. Komlósi István