nyelvválasztó

Kapcsolat

phone (+36 52) 508-444
mail mtkdekan@agr.unideb.hu
home 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

„NTP-SZKOLL-15-0017 Tormay Béla Szakkollégium programja az egészséges életmód és a funkcionális élelmiszerek jegyében”

 

NTP-SZKOLL-15-0017 - „Tormay Béla Szakkollégium programja az egészséges életmód és a funkcionális élelmiszerek jegyében

 
Kurzus előadások:
 
 

Alternatív növénytermesztés

         
Seres Emese Köles termesztés - letöltés Rozs termesztés - letöltés Zab termesztés - letöltés Mohar termesztés - letöltés
Dr. Zsombik László Alternatív növények a humán táplálkozásban - letöltés Csillagfürt, lóbab termesztés - letöltés - letöltés Olajretek termesztés -   letöltés Pohánka -  letöltés
Jordán László Élelmiszerlánc hatósági felügyelete - kicsit más szemmel - letöltés      
Dr. Sipos Péter Gabonafélék szerepe a táplálkozásban - letöltés      
Dr. Prokisch József Innováció az élelmiszeriparban - letöltés      
 Erdős Zsuzsa Spárga termesztés - letöltés Bükköny termesztés - letöltés    
         

Biotermesztés

       
Seres Emese Ökológiai gazdálkodás története - letöltés      
Dr. Zsombik László Ökológiai gazdálkodás növényvédelem - letöltés      
Dr. Szabó András Ökogazdálkodás - letöltés      
Dr. Makádi Marianna Biogazdálkodás szabályai - letöltés      
Tomócsik Attila Biogazdálkodás a gyakorlatban - letöltés      

 2016. június 30.

 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 

 

ntp_72_rgb.jpg emmi.jpg emet_logo_szines.jpg

 

BESZÁMOLÓ

 

„NTP-SZKOLL-15-0017 Tormay Béla Szakkollégium programja az egészséges életmód és a funkcionális élelmiszerek jegyében”

A Debreceni Egyetem Tormay Béla Szakkollégium a hallgatói számára a 2015/2016-os tanévben az általános program mellett, a Nemzeti Tehetség Program keretein belül pályázati forrásból „Tormay Béla Szakkollégium programja az egészséges életmód és a funkcionális élelmiszerek jegyében” címmel számos egyéb programot szervezett meg.

A program elsődleges kerete egy kurzus volt, mely az őszi és tavaszi félévben plusz 20 órás, összesen 40 órás oktatást jelentett, melynek keretein belül szó volt a funkcionális élelmiszerekről, az alternatív- és biotermesztésről. Előadóink nívós szakemberek voltak, mint például Seres Emese, Dr. Szabó András, Dr. Prokisch József, Dr. Zsombik László, Jordán László, akik nem csak elméleti oktatást tartottak a hallgatóknak, hanem gyakorlati tapasztalatokat is megosztottak a hallgatókkal és egyéb érdeklődőkkel.

A pályázat keretein belül lehetőségünk volt sportrendezvényen megtartására is. Ezzel próbáltunk ösztönözni hallgatóinkat, hogy a tanulás mellett fontos a megfelelő mennyiségű mozgás is. Két alkalommal a hallgatók közösen sportolhattak, a lányok inkább az aerobikot választották, míg a fiúk szívesen floorball-t játszottak vagy fociztak.

A Szakkollégiumunkban minden évben ünnepek alkalmával a hallgatók számára kézműves foglalkozásokat tartunk a hagyományőrzés jegyében. A pályázat keretein belül idén is megtartottuk a foglalkozást egy előadás keretén belül. Szó volt a kézművességről, a fazekasságról, a különböző hímzési formákról és még számos hagyományőrző tevékenységről.

A program során a Szakkollégista hallgatók színházba és múzeumba mehettek el. Így lehetősége volt néhány hallgatónak eljutni Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumba, valamint megnézhették Debrecenben a Szabadtéri Színpadon Giuseppe Verdi – TRAVIATA opera-táncjátékot a Fodor Zoltán Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójában.

A pályázat továbbá lehetőséget teremtett arra, hogy egy ISBN számmal ellátott kiadvány formájában a Szakkollégium hallgatóinak kutatási eredményeit kiadhassuk. Ezzel próbáljuk segíteni a hallgatókat, hogy kutatásaikat bemutathassák és elinduljanak a tudományos életben.

A kiadvány címe „Tormay Béla Szakkollégium hallgatónak kutatási eredményei”, mely 41 pályamunkát tartalmaz összesen 185 oldalon.

A rendezvény megszervezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Tehetség Program –Szakkollégium -15-0017 pályázati forrásából finanszírozott.

Debrecen, 2016. június 30.

Tormay Béla Szakkollégium Vezetősége

kép5.jpg                                  kép_4.JPG

kép_3.jpg                          kép_1.jpg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

NTP-SZKOLL-14-006 pályázat keretein belül „Nemzetközi összefogás a jövő agrárkutatásáért” konferencia

Hazai és határon túli egyetemek szakkollégistái osztották meg egymással szakmai tapasztalataikat a Debreceni Egyetemen rendezett tanácskozáson.

„Nemzetközi összefogás a jövő agrárkutatásáért” címmel szervezett konferenciát június 11-én az egyetem Tormay Béla Szakkollégiuma, melyen a Nagyváradi Egyetem, a Nyitrai Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Szent István Egyetem hallgatói is részt vettek.

A konferencia megnyitóján Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánhelyettese köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a hagyományteremtő szándékkal megrendezett nemzetközi konferencia nemcsak komoly megmérettetés a kutatásban részt vevő hallgatók számára, hanem kiváló alkalom is a személyes szakmai tapasztalatcserére, az eredmények további közös publikálására.

Terjék László, a Tormay Béla Szakkollégium igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy a hallgatók szervezésében megvalósult konferencia nemzetközi együttgondolkodásra ad lehetőséget, új távlatokat nyitva a jövőben.

A külföldi résztvevők nevében Cornel Domuta, a Nagyváradi Egyetem Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Kutatóközpont igazgatója mondott köszöntőt, akik kiemelte a két intézmény között évtizedek óta meglévő együttműködés eredményességét. 

Ezt követően Nagy János professzor, a Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet igazgatója tartott plenáris előadást a mezőgazdaság és földhasználat kérdéseiről, majd Sárvári Mihály professzor emeritus előadása következett a kukoricatermesztés helyzetéről és fejlesztési lehetőségeiről.

A plenáris előadásokat követően a konferencia két növénytermesztési, valamint egy alkalmazott agrártudományi szekcióban folytatódott, ahol az állattenyésztés, az élelmiszertudomány és a környezettudomány témakörökben összesen huszonhat előadást tartottak. Az elhangzott előadásokból egy ISBN számmal ellátott kiadvány készül a „Nemzetközi összefogás a jövő agrárkutatásáért” címmel.

A rendezvény megszervezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Tehetség Program –Szakkollégium -14-0006 pályázati forrásából finanszírozta.